Maksuton neuvontanumero (9–16 ma–pe) 0800 05044

Autokierrätyksen uutisia

11.11.2015 10.45

Romutuspalkkiokokeilu oli jättimenestys

Romutuspalkkiolla on tilattu nyt 8 000 uutta autoa. Sille varattu kiintiö on siis täysi. 1 500 euron palkkiota maksetaan kuitenkin tammikuun loppuun asti toimitettaviin uusiin autoihin, mikäli romutuspalkkiosta on ehditty niiden tilaus- ja kauppasopimuksessa sopia ennen kiintiön täyttymistä.

Suomessa aloitettiin heinäkuun alussa autojen romutuspalkkiokokeilu. Hankkeen tavoitteena oli uudistaa autokantaa, vähentää liikenteen päästöjä ja parantaa liikenneturvallisuutta. Kokeilu saavutti heti suuren suosion kansalaisten keskuudessa.

Romutuspalkkiokokeilun oli määrä kestää 1.7.-31.12.2015, tai niin kauan kuin kokeilulle osoitettu määräraha riittää. Alun perin sille varattu 3 miljoonan euron määräraha loppui elokuun lopulla. Eduskunta myönsi kokeilulle 5 miljoonan euron lisämäärärahan lokakuussa, josta ehdittiin varaamaan noin 2 miljoonan euron osuus elokuun lopun ja lokakuun alun välillä solmittuihin autokauppoihin. Näihin kauppoihin romutuspalkkio myönnettiin aluksi ehdollisena, joka voitiin maksaa vain lisämäärärahan varmistuessa.

Kokeilu mahdollisti kaikkiaan 8 000 pieniruokaisen uuden auton hankinnan ja vauhditti selvästi autokannan uusiutumista. Romutuspalkkio ei ollut valtiolle rahanmenoa, vaan siitä kertyy valtiolle palkkiosummaa enemmän verotuloja auto- ja arvonlisäveron muodossa.

Romutuspalkkiota käytettiin ensisijaisesti pienten, edullisten ja energiatehokkaiden autojen hankintaan. Romutuspalkkiolla hankittujen autojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt ovat vain 104 g/km, kun esimerkiksi viime vuonna rekisteröityjen henkilöautojen keskipäästöt olivat 128 g/km. Romutuspalkkio on lisäksi vilkastuttanut romuautojen kierrättämistä merkittävästi. Elokuussa tehtiin kaikkien aikojen ennätys romutustodistusten määrässä.

Romutuspalkkiokokeilusta tehdään kokeilun päätyttyä seurantatutkimus, jonka osana tehdään muun muassa kyselytutkimus romutuspalkkion hyödyntäneille. Tutkimusten tulosten perusteella arvioidaan tarkemmin kokeilun onnistumista.

 
Lisätietoa: www.romutuskampanja.fi

Autotuojat ry, toimitusjohtaja Tero Kallio, puh. 040 729 4513
Suomen Autokierrätys Oy, toimitusjohtaja Arto Silvennoinen, puh. 0400 674 199


Palaa otsikoihin