Maksuton neuvontanumero (9–16 ma–pe) 0800 05044

Uutisia

26.9.2017 8.00

Säilötkö turhaan vanhan sähköpyörän akkua? Kierrätä se lokakuun loppuun mennessä.

Pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla toimii lokakuun loppuun saakka pilottiprojekti, jossa kerätään esimerkiksi sähköpyörissä ja tasapainoskoottereissa käytettyjä isoja litiumakkuja.


Kesäkuussa käynnistetyn pilotin tavoitteena on kerätä tietoa, joka tukee viranomaisia ja tuottajia suunnittelemaan turvallisen ja toimivan kierrätysjärjestelmän isoille litiumakuille. Kokemuksia palautuvista akuista kaivataan lisää, joten nyt on otollinen aikakiikuttaa kierrätykseen varastoon jääneet isot litiumakut sähköisistä liikkumisvälineistä tai muista laitteista. Turvallisuussyistä niitä ei suositella säilömään kotona.

- Meillä ei ole tietoa siitä, voiko iso litiumakku käyttämättömänä aiheuttaa jonkinlaista vaaraa. Siksi kannustamme pilottialueiden ihmisiä palauttamaan kotona turhaan lojuvat akut keräykseemme, jolloin pääsemme tutkimaan niiden ominaisuuksia tarkemmin ja turvallisesti, pilottiprojektia vetävä Tuomas Räsänen Elker Oy:sta sanoo.

Palauta vain pilottipisteisiin


Sähköisten liikkumisvälineiden kuten sähköpyörien ja tasapainolautojen litiumakut ovat yleistyneet nopeasti viime vuosien aikana, ja nyt tällaisten akkujen keräystä kokeillaan ensimmäistä kertaa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Ylöjärvellä ja Nokiallayhteensä seitsemässä pisteessä. Litiumakun tunnistaa Li- tai Li-ion-merkinnästä valmistajan tarrassa.Isoja litiumakkuja voi toistaiseksi palauttaa vain pilotin keräyspisteisiin, joissa henkilökunnalta löytyy tarvittava asiantuntemus niiden käsittelyyn. Tällaisia litiumakkuja ei tule palauttaa pienakuille tarkoitettuihin kauppojen keräyspisteisiin tai autojen lyijyakkujen keräyspisteisiin.

Keräyspisteet ja lisätietoja löydät sivulta akkutieto.fi

PILOTTIKERÄYSPISTEET

Pääkaupunkiseutu
HSY Vaarallisen jätteen varasto, Kivikonlaita 5, 00940 Helsinki
Espoo: Motonet, Espoontie 32, 02740 Espoo
Tramel Oy Vantaa, Virkatie 12, 01510 Vantaa o BAIKS Tammisto, Valimotie 29, 01510 Vantaa

Pirkanmaan seutu
Akkumestari AkroPower Oy Ylöjärvi, Elopellontie 1, 33470 Ylöjärvi
Tramel Oy Nokia, Rounionkatu 81, 37150 Nokia
BAIKS Tampere, Enqvistinkatu 7, 33400 Tampere

YHTEYSTIEDOT:Tuomas Räsänen, akkukeräyspilotin projektipäällikkö, Elker Oy.

Sähköposti: tuomas.rasanen@elker.fi, puhelinnumero: 010 249 1702

PILOTTIPROJEKTIN OSAPUOLET:• Akkukierrätys Pb Oy (lyijyakkuihin erikoistunut tuottajayhteisö) • ERP Services Finland Oy, ERP Finland ry:n (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden sekä kannettavien paristojen ja akkujen tuottajayhteisö) puolesta • Recser Oy (kannettavien paristojen ja akkujen tuottajayhteisö) • SELT ry (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajayhteisö) • SER-tuottajayhteisö ry SERTY (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajayhteisö) • Suomen Autokierrätys Oy (henkilö-, paketti- ja matkailuautojen tuottajayhteisö)

YHTEISTYÖSSÄ:Sähköturvallisuuden Edistämiskeskus ry STE

Palaa otsikoihin