Maksuton neuvontanumero (9–16 ma–pe) 0800 05044

Kysytyimmät kysymykset

key

Onko auton romuttaminen ilmaista?

Kyllä. Auton romuttaminen on Suomessa maksutonta.

Onko romuauton nouto ilmaista?

Osa vastaanottopaikoista noutaa romuauton ilmaiseksi, mutta kuljetuksesta voidaan periä maksu, jonka kukin vastaanottopaikka määrittelee itse.

Voiko mopon, traktorin, peräkärryn tai jonkin muun ajoneuvon romuttaa samalla tavalla?

Autokierrätyksen verkosto ottaa vastaan myös muita ajoneuvoromuja. Verkosto vastaanottaa autojen lisäksi mopoja, moottoripyöriä, mönkijöitä, traktoreita, työkoneita, moottorikelkkoja ja perävaunuja, vaikka ne eivät suoraan kuulukaan romudirektiivin soveltamisalaan. Vastaanottopiste hoitaa niiden lopullisen rekisteristä poiston romutuksen yhteydessä ja kirjoittaa myös niistä romutustodistuksen, jos ajoneuvo on rekisterissä.

Mistä löytyy lähin romutuspaikka?

Löydät lähimmän romutuspaikan kätevimmin Suomen Autokierrätyksen verkkosivujen etusivulta löytyvän karttahakutoiminnon avulla.

Romutettava autoni sijaitsee Ahvenanmaalla, mistä löydän Ahvenanmaan romutuspaikat?

Suomen Autokierrätyksen vastuualueeseen kuuluu vain Manner-Suomi. Ahvenanmaalla romutusasioista vastaa Fordonsmyndigheten.

Mitä asiapapereita täytyy olla mukana kun vie romuauton vastaanottopaikkaan?

Vastaanottopaikkaan on otettava mukaan:

  • Auton rekisteriote tai rekisteröintitodistus (myös luovutusosa)
  • Henkilöllisyystodistus

Ainoastaan omistajalla on oikeus romuttaa auto. Tämän vuoksi auton luovuttajan on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä. Mikäli auton vie romutettavaksi muu kuin omistaja, hänellä on oltava valtakirja auton omistajalta. Jos autolla on useampi rekisteriin merkitty omistaja, valtakirja tarvitaan kaikilta omistajilta.

valtakirjamalli auton luovuttamisesta romutukseen (pdf) (11.8 KB)

Auto ei ole ajokelpoinen, miten saan auton kuljetettua vastaanottopaikkaan?

Useimmat vastaanottopaikat järjestävät tarvittaessa kuljetuksen.

Miten auton rekisteristä poisto tapahtuu?

Kun romuauto on vastaanotettu, luovuttajalle annetaan romutustodistus, jolloin auto siirtyy kierrätysjärjestelmään. Auto poistuu rekisteristä automaattisesti ja vuotuiset verot päättyvät kun järjestelmästä lähtee tieto Liikenteen Turvallisuusvirasto Trafiin. Myös vakuutusyhtiöön lähtee tieto vakuutusten päättämistä varten. Romuauton rekisteristä poisto on veloitukseton auton viimeiselle omistajalle.

Mistä tiedän, että auto romutetaan eikä tule enää vastaan liikenteessä?

Kun luovuttaja on saanut romutustodistuksen, auto on siirtynyt kierrätysjärjestelmään, eikä sitä pysty enää uudelleenrekisteröimään.

Voiko auton viedä romutettavaksi jos sen papereita ei löydy?

Jos rekisterissä olevalla autolla ei ole papereita, vastaanottopiste tarkistaa tiedot Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista. Jos romuauton omistaja epäilee auton asiakirjojen olevan puutteelliset, kannattaa ottaa yhteyttä vastaanottopaikkaan ohjeiden saamiseksi.

Kuinka romutetaan perikunnan hallinnassa oleva auto?

Jos kuolinpesän perinnönjako on suoritettu, on perinnönjakokirjassa mainitulla henkilöllä omistusoikeus ajoneuvoon. Tämä koskee myös oikeutta ajoneuvon romutukseen. Romutuksessa on tällöin esitettävä jakokirja sekä autoa romutukseen tuovan henkilön henkilötodistus.

Mikäli jakoa ei ole suoritettu, kuka tahansa perikunnasta voi hoitaa auton kierrätykseen. Hän ottaa samalla vastuun että kaikkien tahto toteutuu. Mukaan on hyvä ottaa perukirjasta kopio siitä sivusta, jossa on kerrottu perikunnan jäsenet sekä siitä sivusta, jossa on mainittu ko. kulkuneuvo (mikäli ajoneuvo on mainittu perukirjassa).  

Paljonko joutuu pulittamaan jos autossa on ylimääräisiä jätteitä?

Vastaanottopaikka voi veloittaa jätteen käsittelystä aiheutuvat kustannukset.

Mistä voi ostaa käytettyjä varaosia autoon?

Käytettyjä varaosia kannattaa etsiä osoitteista www.varaosahaku.fi ja www.autopurkaamot.com.

Onko romutuspalkkiokampanja vielä voimassa?

Suomessa toteutetaan romutuspalkkiokampanja 1.1.-31.8.2018.